Geschiedenis

De Stichting Vrienden van de St. Bavo Koren is opgericht in 1981 en bestond in 2021 40 jaar.geschiedenis_001

 

De Stichting heeft als doel het verwerven en beheren van gelden, teneinde deze gelden aan te wenden voor het bevorderen van de kennis en de praktijk der kerkmuziek en liturgie in het algemeen en in het bijzonder het ondersteunen van de werkzaamheden uitgevoerd door de te Haarlem gevestigde Stichting Muziekinstituut van de Kathedraal Sint Bavo. Zij tracht dit doel te bereiken door het verstrekken van subsidies en bijdragen.

 

Deze Stichting Muziekinstituut van de Kathedrale Basiliek St. Bavo is in 1946 opgericht. Aan dit instituut is sinds 1951 de Koorschool St. Bavo verbonden, waar kinderen vanaf groep 5 terecht kunnen voor een basisschoolopleiding, aangevuld met speciale muzieklessen.

 

geschiedenis_002Het muziekinstituut bestaat uit het Kathedrale Koor (bestaande uit jongens en mannen) en een Meisjescantorij. Deze koren verzorgen afwisselend de zondagse eucharistieviering in de kathedraal, maar verzorgen ook in binnen- en buitenland concerten.

 

Mede door de financiële bijdrage van de Stichting Vrienden was het mogelijk om op 19 november 2006 een speciaal concert ter viering van het 60-jarig bestaan van het muziekinstituut en het 55-jarig bestaan van de koorschool te doen plaatsvinden. Voorts zijn in het verleden bijdragen geleverd voor de kleding van de koren en voor de renovatie van het gebouw van het muziekinstituut.

 

geschiedenis_003In de huidige opzet ondersteunt de Stichting Vrienden specifieke projecten van het muziekinstituut, waarbij aanvragen hiertoe bij het bestuur van de Stichting Vrienden worden ingediend.