Nieuwsbrief Nr. 1 – Februari 2014

Alweer een nieuw jaar waarin we weer van vele activiteiten van de Koren kunnen genieten! De eerste periode met veel optredens is natuurlijk de paastijd. En verder houdt de Koorschool weer een open dag waarop u welkom bent. En… bent u op de hoogte van de laatste ‘hippe’ ontwikkelingen in het Vaticaan? We hebben een berichtje hierover uit de NRC overgenomen.

Wellicht heeft u nog familie of kennissen die ook graag donateur worden? Al vanaf slechts €2,- per maand en een warm welkom met een Vip pas en mooie pen. In deze nieuwsbrief ook aandacht voor een andere groep vrienden: De Vriendenkring van de Nieuwe Bavo, zij organiseren een kunsthistorische lezing. U bent van harte welkom.

Hieronder vindt u de agenda, op volgorde van datum

15 maart Open Dag Koorschool
Op zaterdag 15 maart hangt de vlag weer uit het zolderraam: open dag op de Koorschool van 13.30 tot 15.30 uur. Er zullen uit alle groepen kinderen aanwezig zijn om hun koorschool op diverse manieren te laten zien, èn horen! De open dag wordt afgesloten met een miniconcertje in de kathedraal.

6 april Passie Evensong
Op zondag 6 april brengt de Bavocantorij de Passie Evensong ten gehore in de Kathedraal Sint Bavo, Leidsevaart te Haarlem. Aanvang 16.00 uur.

13 april Palmzondag
Op Palmzondag is om 10.00 uur de Pontificale Hoogmis, waarin de Bisschop zal voorgaan. De Bavocantorij zal de gezangen verzorgen.

15 april Boeteviering en avondwake
Op dinsdag is er om 19.30 uur een boeteviering en aansluitend gelegenheid voor het persoonlijk ontvangen van het sacrament van boete en verzoening. Om 20.15 uur vindt een muzikale avondwake plaats met werken van o.a. Verdi, Lotti, Poulenc en Sjostakovits. Het uitvoerende projectkoor staat o.l.v. Theo Goedhart.

16 april Chrismamis
Op woensdag is om 19.30 uur de Oliewijding (Chrismamis) De Bisschop zal in concelebratie met de priesters van het bisdom en het militair ordinariaat hier in voorgaan. De gezangen worden verzorgd door het Kathedraal Koor.

17 april Witte Donderdag
Op Witte donderdag is om 19.30 uur de plechtige avondmis, waarin het Mannenkoor de gezangen zal verzorgen.

18 april Goede Vrijdag
Op Goede vrijdag is om 15.00 uur de Kruisweg en zijn om 19.30 uur de Goede Vrijdag Plechtigheden, waaronder de kruisverering. De Bisschop zal hierin voorgaan. De Bavocantorij zal de gezangen verzorgen, waaronder de bekende Johannespassion van Jan Valkestijn. Aansluitend worden vanaf 21.00 uur de Lamentaties van Goede Vrijdag gezongen door de Bavocantorij. Naast gregoriaans klinken er werken van T.L. de Victoria.

19 april Paaswake
De Paaswake op zaterdag begint om 21.30 uur. In deze viering zullen enkele volwassenen worden gedoopt en gevormd. Het Kathedrale Koor zal de gezangen verzorgen.

20 april Eerste Paasdag
Op Eerste Paasdag is om 10.00 uur de Pontificale Hoogmis van Pasen, waarin de Bisschop zal voorgaan. Het Kathedrale Koor zingt o.a. de vaste misdelen uit de Missa in D van J. Albrechtsberger en het beroemde motet ‘Ye choirs of new Jerusalem’ van Stanford. Ook Händels Halleluia zal feestelijk klinken.

21 april Tweede Paasdag
Op Tweede Paasdag is de viering om 10.00 uur met muzikale ondersteuning door het Klein Bavo Koor. Ook tijdens deze viering zal een volwassene gevormd worden.
Kijkt u vooral ook op de website van de Koorschool : www.koorschoolhaarlem.nl/concertagenda/.

3 maart Lezing over het thema van het “hemels Jeruzalem”
De vriendenkring van de nieuwe Bavo organiseert een lezing over het werk van vader en zoon Cuypers, respectievelijk de architect van het Amsterdamse Rijksmuseum en van de nieuwe Bavo te Haarlem. De lezing zal worden onderbroken door de Kathedrale Bavo Cantorij die met de hymne “In festo dedicationis ecclesiae” van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, een toelichting hoe dit thema de twee gebouwen verbindt. Spreekster is dr. Bernadette van Hellenberg Hubar. Zij heeft onlangs de kunst- en cultuurhistorische waardenstelling voor de restauratie van de nieuwe Bavo afgerond. Al vanaf haar studie kunstgeschiedenis, die ze afrondde met haar scriptie over de romaanse Servaaskerk in Maastricht, heeft het visioen van Johannes haar geïntrigeerd. Het thema van de hemelse stad kwam terug, toen ze bezig was met haar proefschrift over het Rijksmuseum en kan als een van de leidmotieven in het oeuvre van Cuypers senior worden beschouwd. Dat dit motief ook in de nieuwe Bavo een prominente positie inneemt, mag eigenlijk niet verbazen. In de lezing die zij geeft, wil zij haar toehoorders meenemen naar hemelse steden in aardse vormen. De lezing is om 19:45 uur in de plebanie, ingang Emmaplein. Voor de entree wordt een bijdrage van €10,- gevraagd.Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden bij de vrienden@rkbavo.nl. Voor meer informatie zie: https://www.facebook.com/basiliek.haarlemEn http://bit.ly/BvHH2Bavo1   

 

Uit: NRC 130214 / “Het Vaticaan wordt nog eens hip”
Vorig jaar werd Paus Franciscus al door de Italiaanse uitgeverij Edizioni Master voor kinderen vereeuwigd als stripheld in Papa Francesco, sinds deze week heeft zijn strippersonage ook een iPad-app. App-ontwikkelaar Master New Media beschrijft Pope Francis (iOS, €2,19) als een „leuke en interessante educatieve app die de woorden van de Heilige Vader uitlegt om zo kinderen te helpen groeien en leren”. Jonge bijbelgangers vanaf 4 jaar kunnen platen van Franciscus inkleuren, maar ook woordspelletjes doen en natuurlijk de strip zelf lezen. Het Vaticaan lanceerde al eerder apps, maar die waren vooral gericht op volwassenen. Sinds januari 2013 is er bijvoorbeeld The Pope App (iOS, Android, gratis), met tweets en speeches van de paus, maar ook recente foto’s en video’s. Ook is de app gelinkt met webcams op „key areas” in het Vaticaan en kun je ermee herinneringen instellen voor pauselijke evenementen. In mei vorig jaar werd Missio (iOS, gratis) gelanceerd, gemaakt door de missionaristak van de kerk, Pontifical Mission Societies. Missio biedt naast preken van de paus een katholiek perspectief op het nieuws uit het Vaticaan.

 


De jaarrekening 2013 van onze Stichting kunt u vinden door hier te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *