Nieuwsbrief Nr. 3 – December 2014

Kerstmis2014Kerstmis 2014 in de Kathedraal

Kerstconcert: op zondag 14 december om 15.00 uur zal het traditionele Kerstconcert van het Kathedrale Koor plaatsvinden. Reserveert u dit alvast in uw agenda! Toegangskaarten kosten € 15,- per stuk. U als Vriend mag twee gratis toegangskaarten voor dit concert aanvragen. U kunt dit doen door een mailtje te sturen naar info@vriendensintbavo.nl of een briefje naar Vrienden Sint Bavo Koren, p/a Franz Schubertlaan 49, 2102 EK Heemstede.

De toegangskaarten worden u in de week voorafgaand aan het concert toegestuurd.

Festival_of_Nine_Lessons_and_CarolsFestival of Nine lessons and Carols – 23 december om 20.00 uur

De oorsprong hiervan gaat terug naar Engeland en kent inmiddels een traditie van 125 jaar. In een volledig duistere Kathedraal treedt het koor met brandende kaarsen in processie de Kathedraal binnen onder het zingen van ‘Once in Royal David’s city’. Daarna volgen er negen korte lezingen met de aankondiging van Jezus’ geboorte. Dit afgewisseld met Engelse kerstliederen zoals ‘O come, all ye faithfull’. Een prachtige en sfeervolle voorbereiding op Kerstmis die ook in onze Kathedraal sinds 1992 een traditie is.

Nachtmissen: in verband met de ingrijpende verbouwing die plaatsvindt in de Kathedraal zijn er veel minder zitplaatsen beschikbaar dan anders. Er is daarom besloten om dit jaar drie nachtmissen te houden op de avond van 24 december: om 19.00 uur, 21 uur en 23 uur. Het Kathedrale Koor zal de zang van deze 3 missen verzorgen. Over de uitgifte van kaarten is op dit moment nog niets bekend.

Op 1e Kerstdag zal de Pontificale Hoogmis om 10.00 uur zijn, eveneens met medewerking van het Kathedrale Koor.

Met Sinterklaas naar het Concertgebouw – Saint Nicolas Cantata, Benjamin Britten Magnificat, J. RutterNicolas_Cantata

Op 6 december, de verjaardag van de goede Sint, werken de leerlingen van de Koorschool mee aan de Saint Nicolas Cantata in het Concertgebouw te Amsterdam. De volledige bezetting van dit prachtige concert is:

Frank Hameleers, dirigent
Koorschool St. Bavo o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen
Het Promenade Orkest
Martha Bosch sopraan
André Post tenor
Matthias Havinga orgel,
en … uzelf. U? Ja, u, want 2 delen mag u uit volle borst meezingen.
Voor nadere info: www.kcovamsterdam.nl


Just Giving (Serious Request 2014)

3FM Serious Request is een samenwerking van radio 3FM en het Nederlandse Rode Kruis. Elk jaar vragen zij samen aandacht voor een stille ramp en proberen met deze actie zoveel mogelijk geld op te halen. Al het geld dat 3FM via alle acties in Nederland verzamelt, gaat rechtstreeks naar het Rode Kruis. En het Rode Kruis laat elk jaar in een verslag zien waar het geld aan is uitgegeven.SeriousRequest2014

De actie werd voor het eerst georganiseerd in 2004. 3 DJ’s sluiten zich vrijwillig op in een Glazen Huis en draaien de week voor Kerstmis verzoekplaatjes voor geld. Tegelijkertijd informeren de DJ’s het publiek over de noodzaak van de actie. Dit jaar wordt geld ingezameld voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Omdat het ‘Glazen Huis’ in 2014 in Haarlem staat, heeft het Muziekinstituut een ludieke actie opgestart om Serious Request te steunen. U kunt deze actie vinden op:

https://www.justgiving.nl/mi-voor-serious-request

Als u deze website opent zult u zien dat iedereen die een bedrag doneert, een voorkeur voor een kerstlied mag aangeven. De twee kerstliederen die het meeste geld opbrengen zullen ten gehore worden gebracht tijdens het jaarlijkse kerstconcert van het Kathedrale Koor. Op dit moment staan ‘Transeamus’ en ‘Hodie’ bovenaan, maar dat kan nog veranderen! ‘Stille Nacht’ heeft ook al wat voorkeursstemmen gekregen, dus wie weet.

Bernard Bartelink overleden

Op zondag 19 oktober is organist Bernard Bartelink op 84-jarige leeftijd overleden. Bartelink was van 1971 tot 1999 titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en was de Bernard_Bartelinkgrondlegger van de Zaterdagmiddagconcerten rond het Willibrordusorgel waarvan deze zomer de 41ste serie werd gehouden. Daarnaast heeft hij vele composities op zijn naam staan. Op 13 april 2013 beëindigde hij na meer dan 50 jaar zijn carrière op de plek waar hij begon: op ‘zijn Willibrordusorgel’ in de kathedraal gaf hij zijn laatste orgelconcert. Na afloop is hij onderscheiden met de Bavopenning van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Dit voor zijn verdiensten voor zowel de Zaterdagmiddagconcerten als zijn jarenlange verbondenheid aan de Kathedraal. Hij kreeg het ereteken namens bisschop J.M. Punt opgespeld door plebaan H.J. van Ogtrop.

Groep 8 trad op met Mirusia!

De Australisch-Nederlandse sopraan Mirusia geniet in Nederland voornamelijk bekendheid als ‘muze’ van violist André Rieu. In het najaar van 2014 toert ze met haar eigen orkest door Nederland en deed daarbij ook de Stadsschouwburg Haarlem aan. De Koorschool was gevraagd voor dit optreden een kinderkoor te leveren, dat enkele liedjes uit Mirusia’s programma voorzag van vocale versterking en meerstemmigheid. Ook zongen de kinderen een lied solo. De dertien kinderen van groep 8 hebben dit fantastisch gedaan, ze hebben laten horen wat ze allemaal in huis hadden en verrasten daarbij de professionele crew van Mirusia met hun professionaliteit.

Donaties

Mocht u de donatie voor 2014 nog niet hebben overgemaakt, wilt u dat dan a.u.b. alsnog in orde maken? Het bankrekeningnummer staat onderaan deze nieuwsbrief. U kunt ook overwegen om uw donatie om te zetten in een periodieke gift. Klik hier, om daar meer over te lezen.

*          *          *          *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *